Anmeldelse: The Last Man on the Earth

Efter en lille smuttur til London fik jeg erhvervet mig en længe efterspurgt DVD – nemlig “The Last Man on the Earth” med Vincent Price i hovedrollen som Dr. Robert Morgan. Filmen er fra 1964.

the-last-man-on-earth-posters.jpg

Filmen er baseret på Richard Matheson roman “I am Legend” fra 1954 og er filmatiseret tre gange. Første gang var “The Last Man on the Earth” (1964), så kom “The Omega Man” i 1971 og sidst har Will Smith haft hovedrollen i “I am Legend” fra 2007.

“The Last Man on the Earth” lægger sig meget tæt op af romanforlægget, hvilket jeg anser for en stor styrke. For romanen er rent ud sagt fantastisk.

Kort fortalt handler film og bog om en videnskabsmand (Robert Morgan i filmen og Robert Neville i romanen) der i filmen spilles af en af de allerstørste gyser-skuespillere Vincent Price. Han er i filmens begyndelse helt alene i verdenen, hvis man lige ser bort fra de vampyrer der hver nat går rundt om hans hus. Resten af menneskeheden er enten døde eller forvandlet af en virus til de omtalte vampyrer. Hovedpersonen jagter en kur og man følger Dr. Morgan’s kamp for overlevelse, samt hvordan det stille går op for ham, hvem der egentlig er den, der er anderledes.

Hovedparten af filmen udspiller sig i Robert Morgan’s hus hvor man følger den trivielle hverdag, der består af at lave træ-pæle til at dræbe vampyrene, hænge hvidløgsrænker op på døren og reparere huset efter nattens angreb.

Man får løbende bider af forhistorien som en slags flash-back der virker ganske glimrende. Ikke mindst en scene hvor Morgan’s datter ligger syg af virussen og efterfølgende forsvinder i en lastbil om natten. En scene der virker langt langt bedre end fortolkningen i den nye udgave, hvor Will Smith’s datter styrter ned med en helikopter.

Filmen forløber i et meget stille tempo, hvilket er med til at sætte en meget trykkende stemning og en følelse af isolering. Dette fortsætter helt frem til slutningen af filmen hvor tempoet stiger en smule i takt med den forfærdelige sandhed går op for hovedpersonen.

Hele filmen igennem arbejder Dr. Morgan ud fra de mange legender omkring vampyrer (hvidløg, træpæle gennem hjertet osv.), men det viser sig til slut at den egentlig legende ikke længere er vampyrene, men derimod Dr. Morgan selv. Vampyrene har nemlig fundet en metode at overleve på uden at behøve frisk blod, og de har derfor kunnet etablere et nyt samfund, men samfundet er truet af en enkelt person, der hver dag jagter dem og trækker dem han finder ud fra deres senge og myrder dem med en træpæl. En person der nu er blevet en legende – en de fortæller skrækhistorier om.

Slutningen hvor det hele vendes på hovedet er en perle. Modsat den nye udgave med Will Smith hvor slutningen er en ynk.

Jeg giver denne film 5/6 med en stor anbefaling om at læse bogen først. Desværre er hverken film eller bog at finde med dansk tekst. Men hvis man ikke har problemer med det engelske, så er der ingen undskylding for at få den læst/set.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: